Pomoc, Medycyna, Leczenie

pml.strefa.pl

Radzenie sobie z alergiami pokarmowymi

Reakcje alergiczne na żywność mogą być zróżnicowane - od jedynie nieprzyjemnych po zagrażające życiu. Oto kilka przydatnych wskazówek i informacji, dzięki którym łatwiej unikać i leczyć takie alergie.

Co to jest reakcja alergiczna na jedzenie?

Alergia to niepożądana reakcja zdrowotna na substancje zwane alergenami, wywołana przez układ odpornościowy. Alergia pokarmowa występuje wtedy, gdy układ odpornościowy reaguje na jedzenie tak, jakby było zagrożeniem dla organizmu. Podczas pierwszych kilku razy, kiedy osoba narażona na rozwój alergii pokarmowej jest narażona na uczulające jedzenie, mogą nie wystąpić żadne objawy. Jednak ciało zostanie wtedy przygotowane i w przyszłości żywność ta może wywołać reakcję alergiczną i jeden lub więcej symptomów klinicznych. Objawy alergii pokarmowej mogą być podobne do występujących w przypadku nietolerancji pokarmowej, niepowiązanej choroby, która nie wiąże się z układem odpornościowym.

Reakcja alergiczna na żywność zwykle zachodzi w ciągu kilku minut do kilku godzin po ekspozycji na alergen. Proces jedzenia i trawienia oraz lokalizacja komórek odpornościowych związanych z procesem alergicznym ma wpływ na czas i miejsce reakcji.

Jak rozwijają się alergie pokarmowe?

Alergie pokarmowe są częstsze u dzieci niż u dorosłych. Większość dzieci w naturalny sposób wyrasta z alergii na mleko, jaja, produkty sojowe i pszenne. Alergia na orzeszki ziemne lub inne orzechy pozostaje często przez całe życie. Alergia, która rozpoczyna się w wieku dorosłym, jak np. na skorupiaki, również ma skłonność do pozostawania przez całe życie.

Alergie pokarmowe często współistnieją z innymi chorobami, takimi jak astma, atopowe zapalenie skóry (egzema) i eozynofilowe zapalenie przełyku, czyli zaburzenie, które powoduje poważną zgagę, nudności, wymioty, utratę masy ciała i trudności w połykaniu żywności. Jeśli twoja rodzina ma historię alergii i masz egzemę, to jesteś osobą bardziej narażoną na rozwój alergii pokarmowych niż ktoś, kto ich nie ma. Ryzyko szkody dla osoby z alergią pokarmową jest trudne do określenia, ponieważ nasilenie przyszłych reakcji nie może zostać dokładnie przewidziane na podstawie przeszłych reakcji.

Fakty

  • Według danych ze Stanów Zjednoczonych jedno na 20 dzieci i jedna na 25 osób dorosłych ma alergię pokarmową.
  • Najczęściej spotykane są alergie pokarmowe na jaja, mleko, orzeszki ziemne i inne orzechy, pszenicę, skorupiaki, ryby i produkty sojowe.
  • Ciężka reakcja alergiczna, obejmująca całe ciało, znana jako anafilaksja, może rozpocząć się nagle i może prowadzić do śmierci, jeśli nie zostanie od razu poddana leczeniu.